De Mivb gaat 100% elektrisch met haar nieuwe bussen

Stib bus 100% électriques

Bijna een miljard euro is geïnvesteerd in de elektrificatie van de toekomstige voertuigen van de maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel.

Met dit aanzienlijke budget kan de Mivb haar vloot van 100% elektrische bussen ontwikkelen. In eerste instantie zullen dat er 106 zijn, waaronder 70 gelede bussen en 36 standaard bussen. 

De overeenkomst met Daimler Buses heeft betrekking op een bestelling van 220 bussen, die geassembleerd zullen worden in Mannheim, Duitsland. Het eerste model zal in juli in België aankomen. Vanaf eind augustus kunnen passagiers deze 100% elektrische bussen testen op het Mivb-netwerk, op de routes 46 (Pannenhuis – Moortebeek), 53 (Militair Hospitaal – Westland Shopping Center), 87 (Simonis – Beekkant) en 89 (Centraal Station – Westland Shopping Center).

Deze voertuigen zullen tegen 2026 geleverd worden. Dit is goed nieuws voor de Mivb, gezien de geleidelijke invoering van de LEZ-regeling (Low Emission Zone) in Brussel. Deze regeling verbiedt het gebruik van Euro 5-dieselvoertuigen vanaf 2025, een norm die al geldt voor sommige Mivb-bussen. Het doel van de Mivb is om in 2035 een 100% elektrische vloot te hebben, in lijn met het uiteindelijke doel van de LEZ: de totale en definitieve uitbanning van voertuigen met verbrandingsmotoren vanaf 2036.

Dit is dus een essentiële investering in mobiliteit, vooral omdat industrie en transport tot de grootste uitstoters van broeikasgassen behoren.

Bronafbeelding : Stib