Energiegemeenschap

Energiedelen in Brussel, daar gaan we!

Het Brussels Parlement heeft een belangrijke hervorming van de Brusselse energiemarkten goedgekeurd, die begin april in werking zal treden. Alle inwoners van Brussel kunnen nu toetreden tot een Energiegemeenschap en zich zo beschermen tegen inflatie. Een nieuwe en doeltreffende manier om brandstofarmoede te bestrijden.

Energie delen binnen sociale huisvesting in Sint-Gillis

De huurders van de sociale woningen in de Vlogaertstraat in Sint-Gillis kunnen zo voortaan genieten van hernieuwbare, lokale en goedkopere elektriciteit, opgewekt door de zonnepanelen op het dak van het appartementsgebouw.

Naar burgers als actoren op de duurzame energiemarkt

Het Europese pakket voor schone energie biedt een ongekende kans om burgers, lokale overheden en het KMO’s tot echte spelers op de energiemarkt te maken, wat de lokale gemeenschappen ten goede komt. Op voorwaarde dat de twee richtlijnen correct worden omgezet in nationaal recht. Organisaties werken eraan om dit te verwezenlijken. 

Eerste proefprojecten collectief zelfverbruik in Brussel

Twee scholen , in Vorst en Ganshoren, die zijn uitgerust met fotovoltaïsche zonnepanelen zullen hun overtollige zonne-energie tegen een gunstig tarief aan de buren verkopen. Het Brussels Gewest wil  een model uitwerken in de strijd tegen brandstofarmoede.