Het Brussels Parlement heeft een belangrijke hervorming van de Brusselse energiemarkten goedgekeurd, die begin april in werking zal treden. Alle inwoners van Brussel kunnen nu toetreden tot een Energiegemeenschap en zich zo beschermen tegen inflatie. Een nieuwe en doeltreffende manier om brandstofarmoede te bestrijden.
Wilt u een energiegemeenschap oprichten of een energiedeelproject lanceren in Brussel? Doe een beroep op de "Energiedelen en Energiegemeenschappen" Facilitator !
De huurders van de sociale woningen in de Vlogaertstraat in Sint-Gillis kunnen zo voortaan genieten van hernieuwbare, lokale en goedkopere elektriciteit, opgewekt door de zonnepanelen op het dak van het appartementsgebouw.
Het Brussels Gewest maakt definitief een einde aan het principe van de "terugdraaiende teller". Prosumenten hebben er nu belang bij hun zelfverbruik van zonne-energie te maximaliseren en hun overtollige stroom aan een energieleverancier te verkopen.
Deze hernieuwbare energietechnologie moet het mogelijk maken stookolie en gas te vervangen. Maar er zijn veel beperkingen die de ontwikkeling ervan tegenhouden. De komst van een capaciteitstarief zou de Belgische markt echter een impuls kunnen geven.
Energie Commune volgt de hernieuwbare energieproductie in België op. Hier is het verslag voor 2021.
Uit een analyse van de literatuur over fotovoltaïsche zonne-energie blijkt dat de CO2-uitstoot bij fotovoltaïsche zonneproductie 30 tot 50% lager ligt dan de IPCC-referentiewaarden. Dit kan worden bereikt door het fabricageproces van de wafers te verbeteren. Hier vind je onze analyse.