De PVheater, deze eenhorn van zelfverbruik

In 2017 hadden we het al over een bepaalde PVheater in een gedetailleerd artikel waarin we de resultaten van tests die over een periode van twee jaar waren uitgevoerd, met jullie deelden. Waarom hebben we het dan over een eenhoorn? Nou, omdat dit systeem, net als dit magische wezen dat niet gevonden kan worden, niet erg gebruikelijk is in België.

We zouden het graag vaker zien, maar het is nog grotendeels onbekend bij mensen die hun zelfverbruik willen stimuleren. Nieuws en een opfrisser over het nut en de voordelen van de Graal die deze PVheater of eigenlijk “zonne-router” is.

Je had het over een zonne-router?

Wat als je in plaats van overtollige elektriciteit aan het elektriciteitsnet te leveren, deze zou kunnen gebruiken om warm water voor huishoudelijk gebruik te produceren? Wat een geweldige manier om hernieuwbare energie optimaal te benutten! Dat is precies wat het zonne-router systeem (PVheater, e-boiler, power-to-heat, enz.) kan doen. Deze oplossing biedt flexibiliteit tussen elektriciteits- en warmteproductie, afhankelijk van de behoeften. We kunnen dus zaken met plezier combineren door productieoverschotten rendabel te maken, terwijl we er tegelijkertijd een economisch belang bij vinden, gezien de beslissing om het compensatiesysteem stop te zetten in Wallonië, zoals het geval was in Brussel (je weet wel, “de terugdraaiende meter”).

Maar hoe werkt het? Het is een soort meetinstrument, in de vorm van een klein behuizing dat tussen een fotovoltaïsch systeem en een elektrische boiler wordt geïnstalleerd. Deze reguleert de zonneproductie door het overschot dat gedetecteerd wordt op te vangen en naar de elektrische weerstand van de boiler te sturen.

Système PVheater (routeur solaire)

Voor meer zelfverbruik zal je PVheaten

De router voor zonne-energie zal een belangrijke bondgenoot zijn in je streven om uw zelfverbruik te verbeteren dankzij de autonome werking, die een maximaal rendement mogelijk maakt bij het beheer van overtollige fotovoltaïsche zonne-energie.

Dit systeem maakt het mogelijk om deze door zonne-energie opgewekte energie te verbruiken, ongeacht wanneer er warm water nodig is. Elektriciteit hoeft niet per se verbruikt te worden op het moment dat het geproduceerd wordt, wat nogal handig is gezien de tijdstippen waarop sanitair water gebruikt wordt, die meestal ’s ochtends en ’s avonds zijn, en niet overdag wanneer de energie eigenlijk geproduceerd wordt.

Maar zoals alle helden heeft ook de PVheater een paar tekortkomingen. Als er niet genoeg zon is, is deze zonne-router prima in staat om extra elektriciteit te leveren, maar die zal van het elektriciteitsnet komen, net zoals de afwezigheid van overproductie zal voorkomen dat de elektrische weerstand van de boiler wordt gevoed door zonne-energie. We hebben het dus niet over absolute onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Toch biedt fotovoltaïsche productie in combinatie met een zonnerouter de mogelijkheid tot een rationelere productie en distributie van sanitair warm water. Door de installatie van opslagballons te decentraliseren, voorkomen we dat overtollige productie wordt verspild aan een lang distributiesysteem voor warm water dat van de kelder naar de zolder loopt.

Natuurlijk zou je kunnen aanvoeren dat er ook de fabelachtige batterijopslag bestaat, maar dat is nog steeds een erg dure optie die toch niet erg rendabel is (je zou 10 keer de prijs van een zonne-router moeten betalen om dezelfde resultaten te behalen). En waarom twee keer opslaan als je elke dag warm water gebruikt?

Voordelen van de PVheater

  • Minder duur bij aankoop (tussen 400 en 1.500 euro, inclusief installatie)
  • Werkt ook in minder zonnige maanden (10 maanden volledige autonomie mogelijk, 2 maanden gedeeltelijke autonomie)
  • Gemakkelijk te installeren
  • Autonome werking

Een paar technische cijfers

  • Afmeting : max 25-6-8 cm (B, H, D)
  • Gewicht : max 500 g.
  • Maximaal bruikbaar vermogen: 3 tot 3,3 kW (voor particulier gebruik)
  • Hoeveelheid opslagbare energie : afhankelijk van de grootte van de ketel. 100 liter warm water voor huishoudelijk gebruik (60°C) = 5 kWh/dag.

Waar zijn deze systemen te vinden?

Hoewel een zonne-router gekocht kan worden nadat het fotovoltaïsche systeem geïnstalleerd is, zullen goede installateurs je de zonne-router oplossing aanbieden zodra je jouw toekomstige systeem koopt. Dit is de beste oplossing, omdat je zo vanaf het begin je eigen verbruik kan optimaliseren en eventuele extra kosten voor het installeren van een zonne-router kan vermijden.

Hier vind je enkele referenties van bedrijven die je kunnen helpen bij het installeren van het systeem:

Voor systemen die geïnstalleerd moeten worden zodra de panelen geïnstalleerd zijn:Voor systemen die achteraf worden geïnstalleerd of met een omvormer die niet over de basisoptie beschikt:
SMAImmersun
SolaredgeSolariboost
FroniusSolarLog