Belgische burgers kunnen vanaf nu investeren in offshore windenergie

Twee coöperaties bieden gezinnen de mogelijkheid om te investeren in windturbines op de Noordzee. Een investering die meer opbrengt dan een spaarboekje.

Twee coöperaties hebben de afgelopen maanden gezinnen uitgenodigd om een deel van hun spaargeld te investeren in windenergie op de Noordzee.

Laten we van in het begin duidelijk zijn dat dit geen burgercoöperaties zijn en dat de deelnemende gezinnen dus niet kunnen deelnemen aan de managements- en investeringsbeslissingen, in tegenstelling tot de burgercoöperaties in Wallonië.

Het is dus meer een investeringsfonds, maar het verdient toch onze aandacht.

Limburgse gemeenten

Op 31 mei 2019 hebben verschillende Limburgse gemeenten via hun investeringsfonds voor hernieuwbare energie (Nuhma) de coöperatie ECO2050 opgericht.

Het doel is om “burgers rechtstreeks te betrekken bij de energietransitie en hen een aantrekkelijke investering met een dividend aan te bieden”, zegt Ludo Kelchtermans, CEO van Nuhma.

ECO2050 zal (via een achtergestelde lening) investeren in de (operationele) windparken C-Power, Rentel en Seamade (in aanbouw).

Tijdens de bouwfase ontvangen de intekenaars een dividend van 6%. Van zodra de parken operationeel zijn, ontvangen zij een dividend tussen de 4% en 6%, afhankelijk van het feit of het voorgaande jaar al dan niet winderig was.

U kunt aandelen kopen voor € 50,- (maximaal 1.000 aandelen per coöperatie).

Raadpleeg ECO2050.be.

Een ontwikkelaar van offshore windenergie

Sinds juli 2019 nodigt een tweede organisatie burgers uit om een deel van hun spaargeld te investeren in de Belgische kust, via de North Sea Wind coöperatie.

Deze coöperatie werd opgericht door de ontwikkelaar Parkwind (waarvan Colruyt aandeelhouder is) en zal investeren (ook via een lening) in de Belwind, Northwind, Nobelwind en Northwester 2 parken.

U kunt tot 23 november 2019 inschrijven op aandelen van € 250 (maximaal 20 aandelen per coöperatie).

Gezinnen die zich inschrijven, kunnen een jaarlijks dividend van ongeveer 4% verwachten.

Raadpleeg North Sea Wind.be 

Een sector in volle groei

Via deze twee coöperaties kunnen burgers dus deelnemen aan de ontwikkeling van windenergie in de Noordzee en een veel aantrekkelijker rendement behalen dan een spaarboekje.

Vijf offshore-windprojecten zijn al operationeel, terwijl vier andere in 2020 zullen worden afgerond. Het geïnstalleerde vermogen zal dan 2.262 MW bedragen en 10% van de totale elektriciteitsvraag vertegenwoordigen.

Gezien het groeipotentieel en de milieuvoordelen heeft België besloten een tweede gebied in de Noordzee toe te kennen voor de ontwikkeling van windenergie (zie hierboven). Op lange termijn zal het vermogen minstens 4000 MW bedragen, het vermogensequivalent van 4 kernreactoren.

België behoort tot de meest dynamische landen ter wereld op het vlak van ontwikkeling van offshore windenergie en ontwikkelt spectaculaire projecten, zoals de recente installatie van een gigantisch stopcontact in de Noordzee en de 140 km lange kabel die nu de Belgische en Britse elektriciteitsnetten verbindt.

Ten slotte stellen we vast dat de windmolenparken op de Noordzee weinig impact hebben op het ecosysteem.