Uw fotovoltaïsche installatie bij IKEA? Vergelijk vooraleer je koopt

IKEA-België verkoopt nu fotovoltaïsche zonnepanelen. De aangeboden prijzen zijn laag, maar niet noodzakelijkerwijs goedkoper dan bij conventionele installateurs. Het is beter om prijzen en services te vergelijken vooraleer u koopt.

IKEA-België verkoopt nu fotovoltaïsche zonnepanelen. Het aanbod is al online beschikbaar en zal vanaf januari 2018 in de winkels verkrijgbaar zijn.

Kleine verduidelijking: u hoeft uw fotovoltaïsche installatie niet zelf te monteren met uw inbussleutel ;-).

IKEA-Belgium is een samenwerking aangegaan met een Engels bedrijf, Solarcentury, dat fotovoltaïsche systemen zal leveren en installeren.

Deze aankondiging is op zich goed nieuws: IKEA-België bevestigt dat fotovoltaïsche systemen een nuttige en toegankelijke apparatuur zijn voor zijn 15 miljoen klanten per jaar. Een boodschap die ook zal doordringen tot het grote publiek in België, wat de markt als geheel een boost zou moeten geven.

Het kiezen van een zonne-installatie is echter niet hetzelfde als het kiezen van een kleerkast. Laten we hun aanbod van zonne-energie analyseren.

Kies een onafhankelijke simulator

IKEA biedt een eenvoudige en gemakkelijke online simulator aan, maar geeft slechts een zeer ruwe schatting van uw voordelen (terugverdientijd van uw investering, geschatte daling van uw elektriciteitsfactuur, …).

Voor een meer precieze en onafhankelijke schatting raden we de officiële simulatoren voor Wallonië en Brussel aan, gebaseerd op de berekeningsmethodologieën die worden erkend en bijgewerkt op basis van de evolutie van elektriciteitsprijzen, tariefregelingen en ondersteuningsmechanismen in elke regio.

Vergelijk offertes

Laat dan meerdere installateurs langskomen – IKEA en concurrenten – om nauwkeurige en betrouwbare offertes te verkrijgen en te vergelijken.

Een standaardofferte

IKEA biedt drie soorten modules aan: polykristallijn (“basic”), monokristallijn (“plus”) of tegels geïntegreerd in het dak (“ontwerp”). De offerte is voornamelijk bedoeld voor hellende daken, dwz de gemakkelijkste daken en met de laagste plaatsingskosten.

Als uw woning speciale vereisten heeft en/of als u een op maat gemaakt systeem wilt dat beter op uw behoeften is afgestemd, is er geen garantie dat IKEA zijn standaardofferte kan wijzigen. Een onafhankelijke installateur heeft mogelijk een specifiek aanbod dat beter is afgestemd op uw behoeften. U kunt bijvoorbeeld de oorsprong van de apparatuur kiezen (Europees en niet-Chinees), gebruik maken van technologische innovaties of profiteren van de plaatsing van een fotovoltaïsche systeem om extra elektrische werken uit te voeren.

“Goedkoper”: echt ?

IKEA kondigt prijzen aan die 5% tot 10% goedkoper zijn dan elders. Dit is niet altijd waar. Volgens APERe – Vereniging voor de bevordering van hernieuwbare energie – en Testaankoop zijn de door IKEA aangekondigde prijzen dezelfde – zelfs duurder – dan diegene die worden verkregen in het kader van groepsaankopen, die regelmatig in België worden gelanceerd.

Neem bijvoorbeeld een polykristallijne installatie. Bij IKEA kost die 1310 €/kWp inclusief BTW.

 Bij een recente groepsaankoop van Testaankoop ontvingen de deelnemers prijzen van 1040 tot 1300 € / kWp inclusief BTW, afhankelijk van het gebied van de groepsaankoop.

Daarom is het interessant om u in te schrijven voor een groepsaankoop en – zonder enige verplichting – een offerte te ontvangen en deze dan te vergelijken met een IKEA-offerte.

De kans is groot dat de offerte van de groepsaankoop financieel aantrekkelijker is voor een meer gepersonaliseerde service.

Houd ook rekening met de groepsaankopen die worden opgezet door steden, gemeenten en coöperaties, die deel uitmaken van echte lokale acties voor de energietransitie. Het is over het algemeen mogelijk om zich te registreren en te profiteren van een groepsaankoop, zelfs als men niet in de organiserende gemeente woont.

Een interessante investering

Ten slotte is de prijs van fotovoltaïsche apparatuur al enkele jaren gestaag aan het dalen, vanwege een sterke groei van de internationale markt van deze technologie. In België zijn de steunmaatregelen teruggeschroefd, maar enkel omdat de kosten zijn gedaald.

Deze investering blijft interessant en u bespaart minstens 20 jaar op uw elektriciteitsfactuur.