Opslag : op zoek naar een markt

Verenigd op IRES 2015 onderzoeken bedrijven gespecialiseerd in energieopslag nu de mogelijke markten voor hun innovatieve technologieën. Naar het voorbeeld van de huishoudelijke batterij Powerwall. Een prijssignaal voor  de « prosumers » kan de beweging doen versnellen.

De jaarlijkse internationale conferentie over energie-opslag (IRES) is een goede graadmeter voor degenen die zich in enkele dagen tijd willen informeren over de belangrijkste ontwikkelingen van energie-opslag.

IRES 2015 loste de verwachtingen in wat betreft de opkomst : de beurs kende namelijk een recordaantal exposanten en bezoekers. Maar de experts bleven wat op hun honger zitten over de voorgestelde ontwikkelingen dit jaar. Het gaat vooruit maar het gaat niet meer over de grote technologische sprongen van de afgelopen jaren.

Volgens de specialisten  werken de bedrijven gespecialiseerd in opslag niet langer aan een radicale verandering van het model, maar werken ze aan overgangsmodellen. Men richt zich op een  bundeling van bestaande oplossingen voor de huidige problemen : de transitie naar een koolstofarme samenleving, de integratie van intermitterende bronnen, smart grid, aggregatoren, reserves van afschakelbare klanten, duurzaam vervoer, enz.

Het wijzigen van het wetgevend en tarifair kader

Toch onderzoeken bedrijven gespecialiseerd in energieopslag nu de mogelijke markten voor hun innovatieve technologieën. De aandacht gaat nu uit naar netbeheer. Maar het wetgevend en tarifair kader dat de elektriciteitssector regelt, laat nog geen « business models » toe voor de uitvoering ervan. Toch zou het voldoende zijn het kader te wijzigen om « prosumers » te stimuleren en gerichte markten te creëren.

In deze context heeft Elon Musk, CEO van Tesla Motors, voorheen bekend om zijn kwalitatief hoogstaande elektrische wagens, met veel poespas de commercialisering van haar nieuwe huishoudelijke batterij powerwall aangekondigd. De lithium-ion batterij is geschikt voor de opslag van 10 kWh – en wanneer meerdere eenheden in serie zijn geplaatst. En zijn compacte formaat       (1,3 m X 86 cm x 18 cm) maakt het mogelijk om het aan de muur van uw huis op te hangen als een eenvoudige ketel. Wat maakt het nog beter maakt is zijn ontwerp – dat doet denken aan de aanpak van Apple – welke perfect past in de « futuristische » positionering van Tesla.

Belangrijkste verkoopsargument: de mogelijkheid om gedecentraliseerde productie op te slaan – vooral fotovoltaïsche zonne-energie – om ze gebruiken wanneer de productiebron (de zon) ontbreekt. Maar het gaat ook om kleine financiële voordelen zoals het opslaan van elektriciteit wanneer ze goedkoop is, om ze in te zetten tijdens piekverbruiken wanneer groothandelsprijzen stijgen. Er is slechts een signaalprijs nodig voor de residentiële markt zodat de prosumers er gebruik van kunnen maken.

Men benadert het idee van « vehicle-to-grid », dat in 2010 werd vermeld in een studie van de CREG  over het elektriciteitsnet. De elektrische auto als instrument voor het netevenwicht, op voorwaarde dat de grootte en de locatie van het wagenpark het toelaten. Zo komt men tegemoet aan 1 van de kritieken op de elektrische auto, namelijk het opladen via het net op basis van niet-duurzame energie.

Zoals men dus kan zien, liggen de oplossingen voor energieopslag tegenwoordig in complementaire toepassingen in zowel de woningbouw als in elektrische mobiliteit.