Micro-WKK op pellets : een aantrekkelijk potentieel voor residentiële sector

Een Oostenrijkse bedrijf heeft onlangs op de Belgische markt een micro-WKK systeem op pellets geïntroduceerd die nieuwe perspectieven opent voor het beheer van lokale energie in eigen land.

« Doorbraak van huishoudelijke micro-WKK is nabij, » kondigden we in de Renouvelle van 2009 aan.  De kleine huishoudelijke WKK’s deden op dat  moment een opmerkelijke intrede op de verwarmingsmarkt. De opkomst van dergelijke apparatuur in moderne woningen, die geschikt was voor zowel verwarming, warm water en de productie van elektriciteit in huishoudens was volgens ons nakend. En als nu, zeven jaar later, de meeste bedrijven in de sector nog steeds micro-WKK in hun assortiment aanbieden, kunnen we niet zeggen dat deze installaties een doorbraak in de huishoudens hebben gekend.

De oorzaak : de hoge investeringskosten. Maar ook en vooral, het ontbreken van de betrouwbaarheid van de Stirlingmotor, die op dat moment instond voor de meeste modellen van combineerde productie van elektriciteit en warmte. Klanten en verkopers ondervonden geleidelijk aan een vroegtijdige veroudering van de afdichtingen, waardoor er heliumlekken waren (het warmtetransportmedium). De onderhoudsdiensten werden steeds vaker gevraagd. Omwille van deze technische gebreken heeft het bedrijf Microgen Engine Corporation, die momenteel de toonaangevende producent van Stirling motoren is,  een Stirlingmotor ontwikkelt die geschikt is voor micro-WKK.

Op hetzelfde moment hield een andere industrieel, de Oostenrijkse ÖkoFEN, zich bezig met het probleem. Okofen had de ambitie om een WKK op de markt te brengen die speciaal ontworpen is voor pelletverwarmingssystemen, haar specialiteit. Met daarnaast een aantal extra voordelen op het gebied van milieu- en energieprestaties. Vanaf 2010 bundelden de twee pioniers hun krachten en ontwikkelden een nieuw concept van de verbrandingsmotor aangepast aan de Microgen Stirling motor. In maart 2011 werd er voor de eerste keer een prototype geleverd met een elektrisch permanent vermogen van 1 kW. Vier jaar later, kwam het nieuwe systeem van micro-WKK op pellets op de Oostenrijkse markt, de Pellematic Smart_e 0.6. Sinds de installaties sinds dit jaar in België op de markt zijn, zijn er slechts vier exemplaren van geïnstalleerd.

Maar op papier ziet deze formule van micro-WKK op houtpellets er zo aantrekkelijk uit dat we onze voorspelling van 2009  onmiddellijk willen vernieuwen.

Met een koolstofafdruk die veel voordeliger is dan die van fossiele brandstoffen die worden gebruikt in andere soorten van micro-WKK. Hoge globale energie-efficiëntie (elektriciteit + warmte), bijna onbestaande warmteverliezen, lage onderhoudskosten (inclusief het beheer van het asafval), enz.

We begrijpen ook snel de interesse van de prosumenten om groene stroom te produceren, zelfs tijdens de uren als de zon onder is (goedenacht photovoltaïsche zonne-energie !). Vooral in de winter, in de vroege avond, op momenten dat de kachels op volle capaciteit draaien en het werk overlaten aan de  Stirlingmotoren om elektriciteit te produceren (zonder extra input van bronnen). Je kan je voorstellen wat de gecoördineerde inzet van dergelijke systemen lijkt te beloven in het kader van een zorgvuldig gecontroleerde smart grid.

Maar in de praktijk blijven er nog enkele bedenkingen.

De eerste is de investeringskosten van dergelijke installaties. Voor een pelletketel met een automatisch onderhoudssysteem samen met een betrouwbare Stirlingmotor komen we al snel aan hoge investeringsbedragen (bijna € 20.000). En we gaan er vlot over als we er van uitgaan dat een goede dimensionering van het systeem inhoudt dat ze zoveel mogelijk kan draaien. Dit leidt in sommige gevallen tot de installatie van twee ovens in plaats van één enkele. Eén met Stirling-motor, de andere zonder en gebruikt als hulpmiddel. Hoe kunnen we de eerste motor ontlasten en zijn levensduur aanzienlijk verlengen.

Bij ÖkoFEN winden ze er geen doekjes om: ze willen de markt aanvallen van bovenaf. Door langs te gaan bij klanten met een grote behoefte aan sanitair warm water of degenen die hun zwembad wensen te verwarmen. Ook diegene die argumenten van duurzaamheid en energie-efficiëntie hebben in hun selectiecriteria worden bezocht.

Verder zijn we het er snel over eens dat het ontwerp, de kalibratie en het onderhoud van dit type installatie een vaardigheid vereist die niet is weggelegd voor de gemiddelde chauffagist. Hij zal moeten openstaan voor een vorming om zich de ongebruikelijke facetten van zijn (nieuwe) beroep van installateur van micro-WKK eigen te kunnen maken.

Hopelijk zullen ze worden aangemoedigd door de marktrealiteit.