De Brusselse Groene Lening uitgebreid met hernieuwbare energie

Goed nieuws! Brusselse gezinnen kunnen nu een lening met een lage rente aanvragen om de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler te financieren. Bovendien kunnen energiebonussen nu online worden aangevraagd.

De Groene Lening, ingevoerd in 2008 door Leefmilieu Brussel, biedt aan de Brusselaars de mogelijkheid tot financiering aan 0% tot 2% voor energieverbeteringswerken bij hen thuis. Deze voordelige lening is beschikbaar voor eigenaars (bewoners of verhuurders) en huurders (met toestemming van de eigenaar). Het stimuleert isolatiewerken, installatie van superisolerende beglazing, gecontroleerde mechanische ventilatie of efficiënte verwarming.

Vanaf 1 september 2017 wordt de Groene Lening ook toegekend voor de installatie van een systeem op hernieuwbare energie: een fotovoltaïsch zonne-energiesysteem, een warmtepomp (voor verwarming en/of sanitair warm water) of een zonneboiler.

Kostprijs, duur, tarieven en voorwaarden

Je kunt minimum € 500 lenen en maximum € 25.000 lenen.

Er zijn twee kredietformules beschikbaar:

  • Een consumentenkrediet bij de Crédal:
  • algemeen jaarlijks percentage van 0 of 1%
  • aflossing over een maximale termijn van 10 jaar

Het 0% -tarief wordt toegepast op mensen waarvan het jaarinkomen niet hoger ligt dan 30.000 euro voor een alleenstaande en 60.000 euro voor koppels/samenwonenden.

Boven dit jaarinkomen is een tarief van 1% van toepassing.

  • Een hypothecaire lening bij het Woningfonds:
  • jaarlijks totaalpercentage van 0 tot 2% afhankelijk van uw inkomen
  • aflossing over een maximale termijn van 30 jaar

Het 0% -tarief wordt toegepast op personen van wie het jaarlijkse belastbaar inkomen niet hoger ligt dan 15.000 euro. Afgezien van deze inkomsten, wordt een aangepast tarief op basis van inkomen toegepast dat niet hoger ligt dan 2%.

Om hiervan te genieten, moet u voldoen aan de maximale inkomensvoorwaarden en technische voorwaarden voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Bijvoorbeeld, in 2017, als een huishouden met twee inkomens zonder andere personen te laste een een jaarlijks belastbaar inkomen heeft groter dan 72.572 €, komt het niet in aanmerking voor een groene lening.

Gratis woonadvies

U wil werken uitvoeren en wil genieten van de groene lening? Neem contact op met Homegrade, de nieuwe service die verantwoordelijk is voor het opvolgen van de aanvragen (ontstaan uit de fusie tussen het Energiehuis en het Urban Center). Hun adviseurs kunnen gratis aan huis om u te adviseren over mogelijke kortingen op uw energiefactuur. Ze zullen ook uw plannen analyseren en zullen u informeren over de mogelijkheden, voorwaarden en bepalingen van leningen, evenals de documenten die moeten worden verzameld om uw leningaanvraag in te dienen.

Neem contact op met Homegrade via het gratis nummer 02/219 40 60, via e-mail op info@homegrade.brussels of via het contactformulier.

Er is ook een helpdesk in het centrum van Brussel (Halles Saint-Géry) van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur of op zaterdag van 14 tot 17 uur.

Energiebonussen: eenvoudigere stappen

Er zijn drie soorten Brusselse energiepremies: Premie A: haalbaarheidsstudies en energie-audits, Premie B: isolatie en ventilatie, Premie C: warmte (apparatuur,verwarmingselementen en warmwatertoestellen)

De stappen om deze bonussen te verkrijgen zijn nu eenvoudiger:

  • Huishoudens en appartementsbewoners kunnen nu de premie aanvragen via de Irisbox-applicatie op de website van Leefmilieu Brussel;
  • Met één formulier kunnen aanvragers gelijktijdig meerdere premieaanvragen indienen. De termijn voor het indienen van de aanvraag binnen de 4 maanden na de saldofactuur blijft geldig voor elke premie.

Leefmilieu Brussel bevestigt dat er nog steeds een voldoende budget is voor de premieaanvragen tot eind 2017.