Burgercoöperatie investeert in transitie in Brussel

De leden van de coöperatie ENERGIRIS cvba hebben hun eerste project gefinancierd: één fotovoltaïsch systeem verspreid over vijf gemeentelijke gebouwen in Jette. Een tweede investeringsproject is al lopende. De burgerfinanciering wordt een realiteit in de Brusselse energietransitie.

ENERGIRIS CVBA, opgericht op 15 april 2014, heeft de ambitie om een belangrijke speler te worden in de financiering van de energietransitie in Brussel. De coöperatie heeft op korte tijd bezorgde burgers verzameld die hun spaargeld willen investeren in duurzame projecten binnen hun hoofdstedelijk Gewest. De dynamiek is rijp en snel: ENERGIRIS heeft bijgedragen tot de financiering van een fotovoltaïsch project dat net is ingehuldigd in Jette. De daken van vijf gebouwen van de stad (waaronder twee scholen en een kleuterschool) werden uitgerust met 568 zonnepanelen met een vermogen van 142 kWp.

De panelen zullen jaarlijks ongeveer 132.000 kWh stroom produceren, wat overeenkomt met ongeveer 30% van het jaarlijkse verbruik van de 5 gebouwen en daarmee jaarlijks 35 ton CO2-uitstoot uitsparen. Dankzij deze installaties zal de stad haar energierekening kunnen verminderen zonder te investeren. Inderdaad, de gemeente Jette had een openbare aanbesteding  gelanceerd in het kader van derde betalersfinanciering. Het bedrijf Blue Tree, die de aanbesteding won, was verantwoordelijk voor de financiering en implementatie ervan.

Het bedrijf wordt voor haar diensten vergoed door het ontvangen van een deel van de groene certificaten verleend voor deze fotovoltaïsche installaties. ENERGIRIS financierde 18% van het totale investeringsbedrag en zal ook een deel van de groene certificaten ontvangen met betrekking tot het project.

Door deze eerste ervaring heeft de coöperatie al besloten om te investeren in een tweede project: de installatie van een fotovoltaïsch systeem (115 kWp) op de daken van het Brusselse bedrijf Rigobert nv, gespecialiseerd in timmer- en meubelwerk van hoge kwaliteit. Drie andere investeringsprojecten zijn al aangewezen.

ENERGIRIS heeft een doel een kapitaal van 2,5 miljoen euro samen te brengen in 5 jaar tijd voor de financiering van projecten in duurzame energie (fotovoltaïsche zonne-energie, windenergie, WKK,  rationeel energiegebruik, efficiënte boilers, regeling of isolatie) voor een bedrag van € 10 miljoen. Men streeft naar een voorzichtig investeringsbeleid met een dividend van 2% tot 4% per jaar (en tot 6% per jaar) vanaf het boekjaar 2015 en groepskortingen onderhandeld met bepaalde bedrijven in de sector. De projecten situeren zich voornamelijk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat een stabiel en aantrekkelijk wetgevend kader heeft.

Voortaan zullen de Brusselse burgers op deze manier investeren in een duurzame toekomst van hun regio.