BIPV : Brussel toont het voorbeeld

De Brusselse milieuadministratie is verhuisd. Ze vestigde zich in de Belgische grootste passiefhuiskantooor dat fotovoltaïsche zonne-energie in het gebouw integreert. Een zeldzaam voorbeeld in België.

Het nieuwe hoofdkantoor van Leefmilieu Brussel vertegenwoordigt met meer dan 16.000 vierkante meter, het grootste passiefhuiskantoorgebouw in België en het tweede in Europa. Dit voorbeeldgebouw, gelegen aan Tour & Taxi, integreerde ook 700 m² aan fotovoltaïsche modules. Dit is de grootste BIPV-oppervlakte tot nu toe in de Brusselse regio. De faciliteit biedt een vermogen van 104 kWp aan een geschatte jaarproductie van 90 MWh.

De technische uitdagingen waren niet min : de zwarte monokristallijne modules vormen een mooi geheel met een gebogen dak op de muren (zie afbeelding), de technologische elementen lijken onzichtbaar te zijn (montagestructuren, kabels en aansluitingen zijn onder het silicium geplaatst) terwijl de dikte van de modules is aangepast om het gewicht van de reinigingstechniekers te kunnen dragen. Kortom, deze modules zijn een constructief en zinvol materiaal en vervangen de bedekking.

Deze uitdagingen werden aangegaan door het bedrijf ISSOL uit Verviers waarvan de voorbeeldrealisaties in de afgelopen jaren in België en Frankrijk (TGV-station Perpignan, ministerie van Defensie in Parijs, …) als paddenstoelen uit de grond schoten. Voor deze nieuwe realisatie benadrukt ISSOL benadrukt het kader waarin dit project tot stand is kunnen komen: de Europese ‘Bijna-Zero Energy Building “richtlijn en de gevorderde omzetting ervan in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – vanaf 2015, in plaats van 2018-2020 in de andere lidstaten.

Deze uitvoering, te zeldzaam in België, maakt duidelijk dat er een mogelijkheid is om de fotovoltaïsche activiteiten te heroriënteren naar een andere doelgroep (lees Renouvelle No. 50).